IZRADA GUSALA PO PORUDŽBINI

 

"Đe se gusle u kuću ne čuju, tu je mrtva i kuća i ljudi." - Njegoš

 

 

U prošlosti, oni koji su znali da naprave gusle, obično su čekali da se sa nekim dogovore oko izrade gusala pre početka izrade. Mi u svom standardnom poslovanju ne čekamo, kao većina majstora, da se neko javi i poruči gusle. To nije naš stil rada. Mi gusle pravimo unapred.

 

Mi smo moderna proizvodnja i idemo u korak sa modernim shvatanjem kupovine, čak i kada dođe do gusala. Postoji izreka "kako zračiš, tako privlačiš". Od momenta kada smo to uveli kao svoj stil-standard, 99% kupaca koji nas kontaktiraju su upravo ti kupci, koji nazovu i kažu: "Šta imate spremno za prodaju?" Znači, naš koncept poslovanja u 99% slučajeva sastoji se u izradi gusala za nepoznatog kupca, odnosno u pravljenju modela koje u proseku najčešće kupuju, sa motivima koji se najčešće pojavljuju, kako bi smo brzo i jednostavno mogli da ih prodamo sa lagera. Najviše volimo da tako radimo i takve gusle da pravimo.

 

Generalno retko prihvatamo izradu po porudžbini, jer imamo svoj redovni proizvodni program, a kapaciteti su nam ipak, koliko toliko, ograničeni. Ukratko, najviše volimo da kupci od nas kupuju gusle koje su spremne za prodaju.

 

Međutim, ponekad neki posao prihvatimo i napravimo gusle po porudžbini. Ranije smo ispunjavali sve vrste želja, ali se to nije baš pokazalo kao najbolja stvar, pa smo u tom smislu na kraju došli do određenih uslova koje imamo ukoliko se opredelimo da nekome napravimo gusle po porudžbini.

 

 

 

USLOVI ZA IZRADU GUSALA PO PORUDŽBINI:

 

 

Pročitajte prvo uslove pod kojima radimo gusle po porudžbini, pa ukoliko Vam svi uslovi odgovaraju, možete da popunite dole navedene podatke naručioca gusala i kontaktirajte nas radi dogovora oko motiva na guslama, kao i uplate avansa za naručene gusle.

 

 

USLOVI:

 

1) Mi izrađujemo univerzalne, a ne personalizovane modele gusala. Odnosno ne vršimo urezivanje teksta na gusle niti brojeva. (Ni imena, ni inicijale, ni datume, ni posvete. Ništa.) Takođe se ne bavimo davanjem na uslužno graviranje tih gusala, ili pravljenje pločica koje se lepe na gusle. Jednostavno, mi gusle nikako ne obeležavamo. Nakon preuzetih gusala, kupci sami, ukoliko nešto tako žele, pristupaju tim radnjama bez našeg daljeg učešća u tom procesu.

 

2) Takođe likovi na guslama moraju da budu koliko toliko poznate istorijske ili svete ličnosti ili građevine ili simboli, koji se i inače pojavljuju na guslama. Ukoliko procenimo da su zahtevi ipak previše lični ili specifični (čak bez obzira što su poznate ličnosti, ali se generalno ne traže se na guslama, itd) nećemo se opredeliti na izradu tih gusala. Šta ovo znači? To znači da, bez obzira što je neko izabrao nekog junaka iz drevne ili savremene srpske istorije, koji može nesumnjivo da bude veoma značajna ličnost za sve nas Srbe, ipak se nećemo opredeliti za izradu takvih gusala, ukoliko nismo nikada pravili takve gusle jer samim tim iz iskustva velika je verovatnoća da ih niko neće ni hteti kupiti. Postavlja se pitanje ko da ih drugi kupuje, kada ih naručilac poručuje? U tome je i problem. Naručioci nekada odustaju od gusala koje naruče i onda mi imamo problem da prodamo gusle, koje posle nemamo kome da prodamo. Govoreći o poznatim ali generalno "ne traženim motivima" na guslama, ima ih jako puno, a navešćemo na primer: Nikolu Teslu. On je neosporno veoma značajan, ali samo jednom za sve ove godine je neko tražio (i srećom na kraju uzeo) gusle sa Teslom. Tako je sa mnogim ličnostima, građevinama, simbolima, itd.

 

Da bi ste imali neke ideje vodilje u razmišljanju, najtraženiji motivi na guslama su:

 

Od istorijskih ličnosti: Njegoš, Vuk Karadžić, Karađorđe, Miloš Obilić, Car Lazar, Car Dušan

Od svetih ličnosti: Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Đorđe što ubiva Aždahu, Sveti Sava, Sveti Nikola, Sveti Jovan, Sveta Petka, Sveti Arhangel Mihailo

Od građevina: Manastir Ostrog, Kapela na Lovćenu, Hram Svetog Save

Od simbola: Grb Srbije, Grb Nemanjića, Grb Crne Gore, Četiri "S" Ocila oko krsta

 

3) Sa izradom gusala po porudžbini krećemo tek nakon primljenih 50% avansa za gusle (pa onda i ako neko odustane od kupovine i time nam poremeti ritam proizvodnje, ima smisla što smo radili i trudili se oko tih gusala, prekidajući ostale preuzete obaveze).

 

4) Avans se uplaćuje tek nakon usaglašenog izgleda naručenih gusala. Nakon uplate avansa, nema naknadne izmene izgleda, motiva itd. Gusle će biti završene i predate onako kako je u startu, pre uplate avansa dogovoreno, odnosno konkretnije da kažem pismenim putem potvrđeno od strane naručioca.

 

5) Rok za izradu gusala je 2 meseca. Često bude i ranije, ponekad i znatno ranije (to zavisi od brojnih faktora), ali taj rok od dva meseca je rok koji dajemo i ne obećavamo da će biti napravljeno pre, niti pristajemo da nas naručioci zovu i ispituju nas kada će biti govoto. Mi smo odgovorni i ne zaboravljamo preuzete obaveze. Dva meseca je rok, a ako sve bude spremno već za mesec dana, pa naravno da mi samoinicijativno odmah zovemo naručioca da preuzme završen instrument.

Znači, ako se nekome nešto mnogo žuri, NI SLUČAJNO ne treba da poručuje gusle kod nas, već treba da poruči samo onaj koji ima i vremena i strpljenja da se gusle naprave po tempu kako Bog dozvoljava i zapoveda. Hvala.

 

Ako Vam odgovaraju svi ovi uslovi, potrebno je da nam na e-mail (dragan.novisad@gmail.com) ili na Viber ili Whats App na telefon +381 64 146 46 36 pošaljete PODATKE NARUČIOCA GUSALA sa OPISOM IZGLEDA ŽELJENIH GUSALA. Konkretno, to su svi ovi podaci: 

 

1.) Prezime i ime

2.) Ulica i broj

3.) Poštanski broj i mesto

4.) Država

5.) Broj mobilnog

6.) Još jedan kontakt telefon mobilni ili fiksni ili aktuelna e-mail adresa (ovaj još jedan način kontakta je izuzetno bitan, jer se dešavalo da ljude više ne možemo da dobijemo na mobilni, a oni se sami ne javljaju ni nakon 6 meseci!)

7.) Do kog datuma gusle treba da budu, što se Vas tiče, završene?

8.) Kako bi ste preuzeli završen instrument? (Ličnim dolaskom, želite da Vam se pošalje poštom ili nešto treće)

9.) Ukratko (poštujući gore navedene naše uslove) opišite gusle koje želite da se naprave: glava da bude kozorog, ili orao, koji likovi-građevine-simboli Vas zanimaju da budu na guslama. Možete priložiti i neke fotografije u prilog tom opisu.

 

NAPOMENA: Ako ste poslali poruku ili e-mail, a nije Vam odgovoreno u roku od 3 dana, kontaktirajte nas, jer možda, nekim čudom, jednostavno nismo ni primili poruku ili e-mail ili postoji neki drugi razlog zašto nismo bili u mogućnosti da Vam odgovorimo. Raspitajte se o tome, jer ne volimo da upite kupaca i potencijalnih klijenata ostavljamo nedorečenima.

 

 

BITNA I MOŽDA ZA VAS INTERESANTNA INFORMACIJA: Ukoliko shvatate da Vaše gusle ne bi bile napravljene od strane naše proizvodnje zbog toga što je potrebno urezivati neke lične podatke ili u duborezu raditi nestandardne likove (Vaše rođake, itd) to još uvek nije razlog da nam ne pošaljete sve to kao ozbiljan zahtev za izradu gusala. Mi se znamo sa i sa drugim proizvođačima i ponekad ukoliko im odgovara posao, oni prihvate da urade neke takve gusle. Iz tog razloga Vas ohrabrujemo da nam pošaljete zahtev, jer kada se prosledi nekom drugom proizvođaču, možda uz neke modifikacije na izgledu gusala, na kraju ipak dobijete manje više gusle onakve kako ste zamislili, bez obzira što ih mi nećemo lično izraditi.

 

S poštovanjem,

Dragan Jovanović

www.gusle.info